Haribol

Universele Wijsheid voor het Moderne Leven

Functiehuis
Zakelijk

Hoe een functiehuis bijdraagt aan een gezonde werkcultuur: Motivatie en tevredenheid

Eerlijkheid, transparantie en efficiëntie binnen een organisatie zorgen voor tevredenheid onder medewerkers. Het helpt bij het behouden van medewerkers, het ontwikkelen van kennis en het aantrekken van nieuw talent. Een functiehuis is de sleutel. Een functiehuis is een soort weergave van alle functies binnen een organisatie. De functies worden gerangschikt op basis van verantwoordelijkheden, taken en bevoegdheden. Het implementeren van een functiehuis moet met de volledige aandacht gedaan worden om het zo succesvol mogelijk te laten verlopen. Lees hier alles over motivatie op de werkvloer en het implementeren van een functiehuis!

Motivatie op de werkvloer

Gemotiveerde medewerkers zijn productiever, zijn meer betrokken bij hun werk en leveren daardoor betere resultaten. Alleen dit zijn al genoeg redenen om te investeren in een gezonde werkcultuur. Hoe doe je dat? Naast dat erkenning altijd goed werkt, zijn er nog veel meer manieren om de werksfeer positief te maken. Duidelijke doelen bijvoorbeeld. Medewerkers moeten weten wat er van ze verwacht wordt, hoe hun werk bijdraagt aan een groter geheel en wanneer ze deze doelen behaald hebben. Na het behalen van de doelen kan een beloning goed werken als motivatie. Het kan gaan om een dankbetuiging, maar ook om financiële beloningen of andere prijzen. Medewerkers houden van professionele groei en zichzelf ontwikkelen, hou daarom een deur open voor deze mogelijkheden. Hetzelfde geldt voor autonomie. Over het algemeen hebben medewerkers de juiste talenten en kennis voor hun functie. Dat houdt in dat ze dus prima zelfstandig kunnen werken. Het geven van de vrijheid om zelf beslissingen te mogen nemen en hun werk te beheren kan de motivatie vergroten. Nog een effectieve manier om de motivatie te vergroten is ondersteuning bieden voor werk-privé balans. Hieronder vallen bijvoorbeeld verlofregelingen, kinderopvangfaciliteiten en gezondheidsprogramma’s. 

Functiehuis implementeren

Het implementeren van een functiehuis kan wat aandacht vergen. Het is daarom niet zo’n gek idee om er een extra paar handen bij in te schakelen. Hoeveel tijd het inneemt om een functiehuis te implementeren hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld alleen al hoe groot de organisatie is, maar ook hoe complex het is. Er moet rekening gehouden worden met de functies, de beschikbaarheid van gegevens en bijvoorbeeld de betrokkenheid van de medewerkers. Hoe meer belanghebbenden er bij betrokken worden, hoe succesvoller het resultaat zal zijn. Het gebruik van technologieën en software kan het proces versnellen, dit is ideaal als het bedrijf wat groter is. De gegevens die nodig zijn voor het implementeren van het functiehuis, kunnen veel tijd vragen. Het is daarom als organisatie altijd goed om hier al gedetailleerde beschrijvingen van te hebben. Een functiehuis implementeren is een zorgvuldig proces dat niet even snel gedaan moet worden. Een grondige aanpak is vaak een stuk effectiever.