Haribol

Universele Wijsheid voor het Moderne Leven

Zakelijk

De praktische toepassing van ISO 9001, de voordelen en de nadelen

De ISO 9001 norm kun je zien als een erkende standaard voor kwaliteitsmanagementsystemen. Met een certificaat geef je aan dat je organisatie of bedrijf een kwaliteitsmanagementsysteem gebruikt dat aan alle eisen voldoet van de organisatie, wet- en regelgeving en klanten. Sommige organisaties en bedrijven zien de ISO 9001 norm als een soort van papieren tijger, echter kun je in feite ontzettend veel voordelen behalen. Doe een ISO 9001 training online om een certificering te behalen.

 

Wat zijn de voordelen van een ISO 9001 norm certificering?

Als je een ISO 9001 norm certificaat voor je organisatie behaalt, dan zorg je voor een positief imago. Dit geldt nationaal, maar ook internationaal. Je kunt een voorsprong krijgen op de concurrentie. Als een klant merkt dat een bedrijf ISO gecertificeerd is, dan weet hij of zij dat dit garant staat voor kwaliteit. Ook kan een ISO 9001 helpen om de effectiviteit en effici├źntie te verhogen. Dit kan zorgen voor het besparen van veel kosten. Een ISO 9001 norm certificering helpt organisaties processen te optimaliseren en te identificeren. Je krijgt het resultaat dat er een betere betrokkenheid is van het personeel en je zorgt voor een betere werksfeer. Ook zorg je voor een lager ziekteverzuim en minder werkdruk. En natuurlijk kan een ISO 9001 certificering zorgen voor het openen van nieuwe deuren. Veel opdrachtgevers vragen naar een ISO certificering en heeft je organisatie of bedrijf dit niet dan kan je inkomen mislopen.

 

Zijn er ook nadelen van een ISO 9001 norm certificering?

De ISO 9001 norm kan gezien worden als een hoop papierwerk en een dik handboek. Echter is dit niet terecht en kun je zien als een misverstand. Het is namelijk zo dat de ISO 9001 norm er is om alle processen binnen een organisatie te verbeteren en niet moeilijker te maken. Het kan zijn dat er met een ISO 9001 certificaat bepaalde structuren van een organisatie moeten veranderen. En dan kan er irritatie ontstaan. Sommige organisaties zijn bang dat alle regels van de ISO norm niet goed passen binnen de flexibele structuur van de organisatie. Heb je een klein bedrijf of een kleine organisatie, dan kun je de kosten van het certificeren van je organisatie te hoog vinden. Echter moet daar wel bij worden gezegd dat het niet in het bezit hebben van een ISO 9001 norm certificaat dat je opdrachten kunt missen. En als je opdrachten mist, dan zijn er ook gemiste inkomsten.