Haribol

Universele Wijsheid voor het Moderne Leven

Data management
Zakelijk

Data management: De sleutel tot effectief gebruik van informatie voor besluitvorming

Data management staat ook wel bekend als gegevensbeheer. Wat ze hier doen is ervoor zorgen dat gegevens op een slimme en nette manier worden bewaard. Het kan gaan om het verzamelen, bewaken en organiseren van gegevens. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat de bestanden nuttig zijn en blijven werken zonder problemen. Het is belangrijk omdat het helpt om dingen geordend te houden, beslissingen te nemen en ervoor te zorgen dat gegevens veilig zijn. Je leest hier alles over data management en de voordelen van deze effectieve methode!

Wat hoort er bij data management

Er zijn een aantal dingen die horen bij de taken van data management. Hier zijn een aantal voorbeelden:

  • Data verzameling: Spreekt wellicht voor zich, maar dit is het verzamelen van gegevens uit verschillende bronnen. Het kan gaan om informatie uit databases, maar ook applicaties en bestanden. Al deze gegevens moeten op een gestructureerde manier verzameld en opgeslagen worden. 
  • Data organisatie: Hier worden gegevens in logische structuren opgeslagen. Zoals in databases, tabellen en mappen. Dit maakt het makkelijk om ze terug te vinden en te gebruiken. 
  • Data opslag: Dit gaat om het opslaan van de gegevens op een veilige maar toegankelijke locatie. Het kan een fysieke opslag zijn, of online in de cloud. 
  • Data beveiliging: Uiteraard moeten de gegevens worden opgeslagen op een veilige plek. Ze moeten worden beschermd tegen ongeautoriseerde toegang, wijzigingen of lekken. Om dit te voorkomen kan er gebruik worden gemaakt van encryptie, toegangscontrole en de naleving van de privacywetten. 
  • Data compliance: Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat de gegevensbeheer voldoet aan de wettelijke vereisten. Zoals de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) binnen Europa. Of de HIPAA (Health Insurance Portability and Accountability Act) in de Verenigde Staten. 

Welke voordelen komen er bij kijken

Een belangrijk voordeel van data management is dat het bestand is voor de toekomst! Het helpt organisaties om om te gaan met veranderende technologieën, waardoor ze beter voorbereid zullen zijn op de toekomst. Het werkt een stuk efficiënter. Jouw data is geordend en toegankelijk waardoor je gemakkelijker gebruik kan maken van de informatie. Dit leidt tot een betere besluitvorming. Goed beheerde gegevens leveren betrouwbare en snelle informatie, wat kan leiden tot een beter besluit. Het bespaart ook kosten. De vermindering van dubbele informatie, het opruimen van informatie dat niet meer nodig is en het optimaliseren van de opslaginfrastructuur scheelt kosten en tijd. Data management is de juiste investering als een bedrijf op zoek is naar een manier om hun gegevens effectiever te bewaren en benutten.