Ook al is Texas niet (procentueel gezien) getroffen door zo’n grote huizenbubbel als andere delen van het land (Californië, Florida, Arizona, Nevada), we zijn nog steeds redelijk stabiel als de staat met de 5e het hoogste aantal huisuitzettingen per maand en jaar. Dus als u in Texas woont, is de kans dat u zelf met deze situatie wordt geconfronteerd vrij waarschijnlijk; en als u te maken krijgt met mogelijke afscherming – u zou waarschijnlijk graag willen weten wat u moet doen om dit te voorkomen – toch? Precies!

Hier gaan we. Als u achterloopt met uw huisbetaling, of u zich voorbereidt om achterop te raken vanwege baanverlies, medische problemen, echtscheiding/scheiding, enz., dan heeft u een geldige “HARDSHIP” om aan te geven en te bespreken met uw bank, geldschieter , hypotheekbeheerder, enz. Beschouw jezelf als goed opgeleid (nu je dit artikel leest) en weet dat als je problemen hebt met het betalen van je hypotheek – niet communiceren met je geldschieter en/of wachten tot het laatste moment voor de afscherming communiceren is het slechtste wat je kunt doen.

Hoewel ik niet garandeer dat je geldschieter veel hulp zal bieden (dat is het onderwerp van een heel ander artikel), zullen ze dat waarschijnlijk niet zijn; je moet nog steeds met hen communiceren. Om in ieder geval duidelijk te maken waarom je een probleem Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn in uw situatie? hebt met betalen. Vertel hen wat uw ontbering is. Misschien zullen ze aanbieden om je op een haalbare manier te helpen. Misschien niet. Maar – tenminste – ze noteren uw account en verminderen soms het aantal verontrustende en gênante telefoontjes die u krijgt van hun incassoafdeling.

De eerste communicatie (en aanbevolen doorlopende communicatie) met uw bank is voltooid – wat nu? Het beste wat u kunt doen, is uzelf informeren over uw opties. Ik raad je aan om met een deskundige te praten. Natuurlijk zal uw bank u vertellen dat u zich bij hen kunt laten onderwijzen en zelf rechtstreeks met hen zaken kunt doen, maar dat is naar mijn bescheiden mening niet het beste wat u kunt doen. Waarom denk je dat advocaten die gespecialiseerd zijn in bedrijfsfusies een faillissementsadvocaat inhuren om hen in te huren bij hun eigen echtscheiding? Vanwege specialisatie. Het is mijn persoonlijke mening en ervaring dat uw bank niet wil dat u met een expert in executiemogelijkheden spreekt. Het is niet in hun belang! Ze hebben liever dat je een beetje naïef/onwetend/dom blijft, zodat ze je zover krijgen dat je doet wat in hun belang is. Gewoon de fundamentele menselijke natuur die overgaat in de bedrijfsaard, vrees ik.

Je krijgt voorlichting over de opties en zal resulteren in het leren over tal van dingen. Ik ga hier niet alle opties in detail beschrijven, omdat elke optie op zich al een artikel waard is. Weet gewoon dat de bank ernaar streeft dat u alles betaalt wat u verschuldigd bent: achterstallige betalingen, te late vergoedingen/boetes, rente, advocaatkosten (indien van toepassing), enz.

Twee van de betere opties voor huiseigenaren zijn: 1. wijziging van de lening en 2. korte verkoop.

Leningaanpassingen werken prima als uw ontberingen tijdelijk waren en/of u zich binnen een paar honderd dollar kunt veroorloven om uw maandelijkse betaling te hervatten en/of door te gaan. Door de wijziging van de lening worden de leenvoorwaarden zodanig aangepast dat u kunt betalen en in de woning kunt blijven wonen.

Korte verkoop is beter voor mensen met langdurige of permanente ontberingen die gewoon hun huis willen verkopen en overstappen op iets minder duurs (d.w.z. inkrimpen). In een notendop, de korte verkoop maakt de detailverkoop van het huis mogelijk met behulp van een makelaar en de lokale Multiple Listing Service (MLS). De kosten van de verkoop (vastgoedcommissies, sluitingskosten, enz.) worden allemaal betaald door de bank. Zelfs en vooral tot het punt dat de bank minder krijgt dan het volledige geleende bedrag. Dit is waarom het een korte verkoop wordt genoemd. De bank accepteert minder dan zij verschuldigd is. Maar ik vraag altijd dat mijn short sales-klanten een zogenaamde acceptatie krijgen als “volledige betaling”.