De ontwikkeling en productie van banden is veel ingewikkelder dan de gemiddelde persoon zich realiseert. De bandentechnologie wordt voortdurend doorontwikkeld om te voldoen de steeds hogere eisen op het gebied van veiligheid en rijcomfort.

Een ding dat nodig is voor alle bandenbedrijven die van plan zijn hun producten op verschillende wereldmarkten op de markt te brengen en te verkopen, is een goede codering. Deze codes zijn gebaseerd op specifieke wettelijke eisen die door een aantal organistaies worden opgesteld. In de Verenigde Staten is een code ontwikkeld die wordt beheerd door het Department of Transportation (DOT). Beter bekend als de DOT-code.

Een DOT code vind je op de zijkant van je band. Het DOT nummer geeft de volgende informatie:

  • Fabriekscode
  • Bandenmaatcode
  • Fabrikant specifieke (optionele) code
  • Productieweek
  • Productiejaar

 

De DOT-code is de afgelopen drie decennia veranderd zodat het voor zowel consumenten als retailers gemakkelijker te lezen is. Het huidige coderingssysteem is ontwikkeld in het jaar 2000. Momenteel begint de DOT-code met drie letters: DOT. Die letters worden gevolgd door twee letters die de fabriekscode vertegenwoordigen, of waar de band is geproduceerd.

De laatste drie cijfers vertegenwoordigen de week en het jaar waarin de band is geproduceerd. Als de laatste vier cijfers bijvoorbeeld 1405 zijn, is de band geproduceerd in de veertiende week van 2005.

Deze code wijkt enigszins af van de decennia daarvoor, toen een driecijferige code werd gebruikt. In de jaren tachtig vertegenwoordigde de driecijferige code de week van productie, evenals het jaar dat in het specifieke decennium werd geproduceerd. Bijvoorbeeld: als de laatste drie cijfers 017 waren, is de band in de eerste week van januari in 1987 geproduceerd.

 

Het belang van de DOT-code

Zoals gezegd, is de belangrijkste reden voor het gebruik van de DOT-code het verbetren van de veiligheid. Bandenbedrijven zijn zo beter in staat om snel een reeks banden te inspecteren.

De DOT-code is ook een heel handig hulpmiddel voor consumenten die te maken hebben met een bandenterugroepactie. Met een eenvoudige controle van de DOT-code kan men snel beoordelen of ze al dan niet defecte of potentieel problematische band op hun voertuig hebben.

Ten slotte dient de DOT-code ook als goedkeuringsstempel op een band van het United States Department of Transportation. Bijna elke auto of motorfiets rijdt op banden met deze code, met uitzondering van sommige klassieke auto’s.