Bijna elk huis heeft tafellampen verlichting. Deze mooie en functionele accessoires bestaan ​​al eeuwen, waarbij de vroegste versies olie en later kerosine als brandstofbron gebruikten. hoewel ze aan het einde van de 19e eeuw werden ontwikkeld, werden elektrische tafellampen aan het begin van de 20e eeuw wijdverbreid. Sindsdien zijn er veel ontwikkelingen geweest op het gebied van lampen en gloeilampen en tegenwoordig zijn lampen verkrijgbaar in een breed scala Lampen & Verlichting aan maten, uitvoeringen en kleuren. Verlichting in huis kan worden onderverdeeld in drie basiscategorieën.

Vul de kamer met sfeerverlichting

Dit type licht komt over het algemeen uit veel verschillende richtingen tegelijk. Natuurlijk licht van de zon zorgt overdag voor een groot deel van de omgevingsverlichting in het typische huis. Deze term wordt ook gebruikt om te verwijzen naar het licht dat afkomstig is van een plafondarmatuur, kroonluchters of een verzameling tafellampen die door de kamer zijn verspreid.

Elk licht dat op dat moment beschikbaar is, ook al is het maar een tafellamp, kan worden beschouwd als sfeerverlichting. Als er een object onder de lamp wordt geplaatst, wordt het taakverlichting.

Taakverlichting wordt gebruikt om de productiviteit te verhogen

Dit type verlichting wordt meestal gebruikt om iets te doen zoals lezen, tekenen, koken of naaien. Het licht wordt op een specifiek gebied gericht om de gezichtsscherpte te verbeteren. De meest voor de hand liggende vorm van taakverlichting is de gewone bureaulamp. Verlichting die zich richt op een aanrechtblad in de keuken zou ook in de categorie taakverlichting vallen.

Versier met accentverlichting

Deze categorie huisverlichting voegt drama toe en zorgt voor een bepaalde sfeer, afhankelijk van het ontwerp. Het armatuur kan decoratief zijn op een manier die bijdraagt ​​aan de esthetische aantrekkingskracht van de kamer. Accentverlichtingsarmaturen kunnen ook volledig onzichtbaar zijn. Inbouwverlichting, railverlichting en wandfakkels kunnen worden gebruikt om het decor in elke ruimte te accentueren.

Rail- en inbouwverlichting bieden effectieve manieren om een ​​specifieke locatie of kunstwerk te markeren. Spots kunnen een feestelijke sfeer geven met verschillende sferen door gekleurde gels of lampen en glasfilters. Wandkandelaars zijn geweldig voor subtiele achtergronden. Uplights richten het licht naar boven en kunnen worden geconfigureerd om Hanglampen specifieke patronen te creëren met diffuus of geconcentreerd licht.

Elektrische tafellampen worden al minder dan een eeuw op grote schaal gebruikt en zijn in relatief korte tijd enorm geëvolueerd. Veel mensen vinden verlichting in huis vanzelfsprekend totdat er een onderbreking is in de elektriciteitsvoorziening. Eten, werken en spelen bij kaarslicht kan een tijdje interessant en zelfs leuk zijn, maar het duurt niet lang om de veiligheid en het gemak van de eenvoudige tafellamp te waarderen. Zelfs als het niet wordt gebruikt, voegt het stijl en mode toe aan de omgeving.