Het wordt een mooi jaar, tenminste als je van voetbal houdt. We hebben het WK voetbal dat op het eind van het jaar op het programma staat. Maar eerst kunnen we nog genieten van de Champions League waarin de grootste teams van Europa strijden om de titel.

De grootste teams van Europa. Het ‘grote’ van de teams is hem de laatste jaren vooral gaan draaien om het geld. Zelf heb ik altijd meer sympathie voor de wat bescheidenere clubs dan voor de olie geld teams.

Bij het kijken van een Champions League wedstrijd waarbij een olieclub speelt tegen, ik noem maar wat, FC Kopenhagen, hoop ik op het onmogelijke. Ik vraag me wel eens af of niet elke voetbalfan die zit te kijken hetzelfde hoopt.

Een voetbalclub kopen is een hobby van miljardairs geworden. Want wat moet je na het kopen van wat boten, villa’s en bolides? Je kunt namelijk maar twee horloges tegelijk dragen.

Het is al jaren een trend. Miljardairs die hun centjes steken in een voetbalclub. Club kopen en daarna voor honderden miljoenen spelers bij elkaar ritselen, zodat er een zooitje ongeregeld ontstaat en de ego’s in de kleedkamer over elkaar heen vallen.

Bij veel van de olie clubs kun je wel vier Champions League waardige elftallen tegelijk opstellen. En dan vergeten we maar even dat er gelijktijdig nog twee elftallen aan spelers is verhuurd aan clubs die ook wel een aardige speler op willen kunnen stellen.

Ik wil er niet al te huilerig over doen. Het draait nu eenmaal om geld in de wereld. Dat begrijp ik ook wel. Natuurlijk is het altijd zo geweest, nou ja bijna altijd, dat de rijke clubs de beste voetballers kochten. Maar zoals dat de laatste jaren het geval is, is buitensporig. Maar mijn plezier in het kijken naar de Champions League heeft hierdoor wat schade opgelopen.

Nou ja, wanneer er een olieclub speelt steevast hopen dat de kleinere club wint. Dat is waar je nog wat plezier uit haalt. Al komt het helaas net iets te weinig voor dat het bij elkaar gekochte team verliest.

Ik vraag me wel eens af of de voetbalfans van die clubs dat zelf zo ook zien. Als fan van je club zie je toch het liefst dat 18-jarige jochie debuteren in het eerste nadat je hem al drie jaar hebt gevolgd bij wat jeugdtoernooitjes?

De romantiek van voetbal zit hem toch in de 17-jarige Frenkie de Jong die je als kind boven je bed hebt hangen? Is een Parijzenaar trots op het bij elkaar gekochte elftal dat vaak met de hakken over de sloot van het Emmen van Frankrijk weet te winnen? Ik kan me dat maar moeilijk voorstellen.

Stiekem moet een supporter van Manchester City toch ook jaloers zijn op teams als Benfica en Ajax die ‘gewoon’ zijn gebleven? Tuurlijk kopen ook zij goede voetballers en wordt er geïnvesteerd in spelers. Maar niet zo buitenproportioneel veel als de olieteams.

Heb je trouwens de virale video met de titel ‘built on history’ gezien die Ajax op 23 februari 2022 op Twitter gooide? Zo niet, ga hem dan nu kijken. Je ziet een schaakspel tussen twee voetbalfans. De ene is voor Benfica, de ander voor Ajax. De video is gemaakt door Ajax en online gegooid voorafgaand aan de Champions League wedstrijd tussen beide teams.

De video laat zien waar het in het voetbal om draait: liefde en respect voor het voetbal en voor elkaar. En nee meneer de oliesjeik, die is niet te koop!

Dit artikel is afkomstig van de website Intikkertje.