In 1960 werd David Latimer nieuwsgierig en besloot hij een glazen fles met zaad te planten. Hij had nooit gedacht dat het een prachtige case study zou worden van een zichzelf in stand houdend planten ecosysteem plant. In feite is er meer dan een eeuw verstreken en Davids verzegelde flessentuin is nog steeds bloeiend en robuust. Met bloeiend plantenleven, ondanks het feit dat het sinds 1972 geen water heeft gegeven. David plantte het terrarium in 1960 door een kwart liter water en compost in de fles van 10 gallon te doen. Vervolgens liet hij spiderworts zaaien met een draad. Tenslotte afdichten en in een met zon gevulde hoek plaatsen. Moeder natuur haar ding laten doen door middel van fotosynthese. Fotosynthese brengt vocht en zuurstof in de lucht via de planten. Het vocht begint zich dan op te bouwen en begint weer op de planten te regenen. Bladeren zullen ook vallen en rotten, waardoor koolstofdioxide wordt geproduceerd dat de planten nodig hebben voor voeding. Het is een prachtig voorbeeld van hoe de natuur zichzelf kan onderhouden. Larimer heeft de fles in 1972 wel geopend om de plant water te geven. Maar sindsdien is het afgesloten gebleven zonder vers water of lucht.

Dit kan doordat de tuin zijn eigen ecosysteem maakt door de magie van de zon (fotosynthese) die zelfvoorzienend is. “Het is 1,80 meter van een raam, dus krijgt een beetje zonlicht. Het groeit naar het licht toe, zodat het af en toe wordt gedraaid zodat het gelijkmatig groeit. Anders is het de definitie van onderhoudsarm. Ik heb het nooit gesnoeid, het lijkt gewoon tot de grenzen van de fles te zijn gegroeid.”

David rapporteerde aan de Daily Mail. De afgesloten tuin staat al 27 jaar op exact dezelfde plek in het huis van de Latimer. Gelegen in Cranleigh, Surrey. Voor het eerst aan de wereld blootgesteld via Radio 4’s Gardeners Question Time op BBC door Chris Beardshaw. Chris is niet alleen televisiepresentator, maar ook tuinontwerper. Zeggen dat hij vond dat de verzegelde tuin van David inderdaad de perfecte levenscyclus was en een geweldig voorbeeld van het vermogen van planten om te recyclen. Ook toevoegend dat het dezelfde methode is waarin NASA geïnteresseerd is om planten de ruimte in te brengen. Gezegde:

“Planten werken als zeer goede wassers, ze verwijderen verontreinigende stoffen in de lucht, zodat een ruimtestation effectief zelfvoorzienend kan worden”, zei hij. ‘Dit is een goed voorbeeld van hoe baanbrekend planten zijn en hoe ze zullen blijven bestaan ​​als ze de kans krijgen.’

Flessentuinen kweken

Zoals eerder vermeld, werkt een flessentuin door een ecosysteem te creëren dat zichzelf in stand houdt. Door fotosynthese van planten en het recyclen van voedingsstoffen. Licht is de enige input die extern nodig is. Het verstrekken van energie voor voedsel en groei. Het licht schijnt op de bladeren en wordt opgenomen door eiwit dat chlorophylls (groen gekleurd pigment) bevat. De plant slaat een deel van het licht op als ATP (adenosinetrifosfaat) voor energie. De resterende hoeveelheid wordt in de plantenwortels gebruikt om elektronen uit het water te verwijderen. De elektronen zijn dan vrij om zuurstof af te geven door koolstofdioxide door chemische reacties om te zetten in koolhydraten. Om organisch materiaal zoals dealbladeren te laten vervallen, maakt het ecosysteem gebruik van cellulaire ademhaling. Dat wordt gedaan door bacteriën die afvalzuurstof opnemen en kooldioxide afgeven dat de plant helpt groeien. De plant zal ook een soortgelijk proces van cellulaire ademhaling gebruiken om voedingsstoffen af ​​te breken die ze heeft opgeslagen als er geen zonlicht is (nacht).

Water wordt gecirculeerd door te worden opgezogen in plantenwortels, transpireert in de lucht en wordt vervolgens gecondenseerd in de potgrond. Het begin van een nieuwe cyclus die zich keer op keer herhaalt.

Conclusie:

Velen zijn sceptisch over de waarheid en sommigen zoals Bob Flowerdew (biologische tuinman) denken: “Het is geweldig, maar niet voor mij, bedankt. Ik kan het punt niet zien. Ik kan het niet ruiken, ik kan het niet eten’. Schokkend genoeg voelt David Latimer hetzelfde. Zeggen dat de verzegelde flessentuin behoorlijk saai is. Niet echt veel, maar het interesseert hem wel genoeg om te zien hoe lang het zichzelf kan volhouden. Hij is van plan dit experiment door te geven aan zijn kinderen als hij slaagt. Als ze er op dat moment geen interesse in hebben, wordt het doorgegeven aan de Royal Horticultural Society in Londen, Engeland. Als dit interessant voor je klinkt, raden we je aan om op internet te zoeken. Er zijn veel tutorials zoals de onderstaande video die je zullen helpen om een ​​flessenterrarium te maken. Het is een eenvoudig, bijna onderhoudsvrij, fascinerend experiment dat bijna iedereen kan doen.