Met de groeiende trend van telefoons die zonder meegeleverde adapter worden geleverd, is het kiezen van de beste lader nooit een gemakkelijke klus geweest. De overvloed aan oplaadstandaarden, voedingsvariëteiten, kabels en merkspecifieke terminologie helpt zeker niet om uw behoeften in één oogopslag te beperken.

Oplaadstekker voor uw telefoon is eenvoudig genoeg – sluit de USB-C-kabel aan op een oude of poort en u bent klaar. Maar laadt het apparaat echt snel op of wordt het zo optimaal mogelijk opgeladen? Helaas is er geen gegarandeerde manier om dat te weten. Smartphones geven je vaak een generieke indicator zoals “snelladen” of “snelladen”. Als je geluk hebt, geven merken zoals Samsung een toast “Supersnel laden” weer bij gebruik van de beste lader voor de klus, maar dat is de uitzondering, niet de regel. De Pixel 6 van Google geeft bijvoorbeeld gewoon “Snel opladen” weer, of je nu een 9W- of 30W-lader gebruikt. Nauwelijks nuttig.

De magische formule voor het correct snel opladen van je smartphone of USB-C-laptop is Oplaadstekker voor snelladen kopen Gelukkig zijn we hier om u te helpen. Tegen de tijd dat je klaar bent met dit artikel, ben je volledig uitgerust om de beste lader te kiezen voor je nieuwe smartphone, laptop en andere gadgets.

Hoe kiest u de juiste lader?

Heb je een snelle heads-up nodig in plaats van alle details? Dit is wat u moet weten over het kiezen van de juiste lader voor uw apparaat. Ga hieronder verder voor een uitgebreide uitleg.

  • Zoek uit hoeveel vermogen u nodig hebt in watt (W). Dit staat vaak vermeld op het specificatieblad van een telefoon of in de handleiding. Doorgaans variëren telefoons tussen 18-65 W.
  • Controleer het oplaadprotocol dat door uw toestel wordt ondersteund. Als het een eigen protocol is, zoals OnePlus’ WarpCharge, moet u een lader van een andere fabrikant kopen. Universele standaarden, zoals USB Power Delivery, maken de weg vrij voor een breed scala aan opties van derden.
  • Kies een lader die zowel aan de stroomvereisten als de oplaadstandaard van uw apparaat voldoet.
  • Als u meerdere apparaten wilt opladen met één lader, controleer dan of alle poorten van de lader genoeg stroom leveren voor uw gadgets en of elke poort de vereiste standaarden ondersteunt.

Snelladen vereist een stekker met zowel het juiste protocol als de juiste hoeveelheid stroom.

Over het algemeen zijn er drie categorieën waarin elke oplaadstandaard voor smartphones past:

  • Universeel – USB Power Delivery (USB PD) is de USB-C oplaadstandaard voor telefoons, laptops en meer. USB PD komt in een paar achterwaarts compatibele smaken, maar het ding om op te letten is of uw telefoon het geavanceerde PPS-protocol vereist. Qualcomm’s Quick Charge 4 en 5 zijn achterwaarts compatibel met deze standaard, waardoor ze ook universeel zijn. Qi is de gelijkwaardige universele optie op het gebied van draadloos opladen.
  • Eigen – OEM-specifieke oplaadstandaarden worden gebruikt om hogere snelheden te bereiken dan USB PD. Ondersteuning is vaak beperkt tot de eigen producten en pluggen van het bedrijf, dus je zult zelden ondersteuning vinden in pluggen en hubs van derden. Voorbeelden zijn OnePlus’ Warp Charge, Oppo’s VOOC, en Huawei’s SuperFast Charge.
  • Legacy – Sommige pre-USB-C standaarden zijn nog steeds op de markt, vooral in gadgets met een lager vermogen en oudere telefoons. Dit zijn onder andere Quick Charge 3, Apple 2.4A en Samsung Adaptive Fast Charging. Deze standaarden verdwijnen geleidelijk uit de markt, maar worden nog steeds af en toe gebruikt als noodlaadprotocol voor moderne gadgets, waaronder smartphones van Apple en Samsung.

Hoe vindt u de juiste oplaadstandaard?

Met het bovenstaande in gedachten, als je telefoon een eigen oplaadstandaard gebruikt of met een adapter wordt geleverd, krijg je de snelste oplaadsnelheden door de stekker te gebruiken die in de doos zit – of, als dat niet lukt, een vergelijkbare stekker van hetzelfde merk die een gelijkwaardig vermogen heeft. Het hergebruiken van stekkers van oude apparaten is waar mogelijk een goed idee en is altijd het proberen waard.

Ervoor zorgen dat u de juiste oplaadstandaard hebt, is een grotere kopzorg als uw telefoon niet wordt geleverd met een oplader in de doos of als u op zoek bent naar een oplaadhub of powerbank om met al uw gadgets te combineren. De beste plaats om je zoektocht te beginnen is op het specificatieblad van de fabrikant. Er zijn hier echter geen garanties – sommige vermelden duidelijk de vereiste oplaadstandaard om pieksnelheden te halen, terwijl andere dat niet doen.

Kan ik het oplaadvermogen van mijn apparaat testen?

Als u een lader hebt gekocht, maar er niet van overtuigd bent dat u de hoogst mogelijke snelheden krijgt, kan het testen van het laadvermogen van uw telefoon een betere manier zijn om problemen vast te stellen dan alleen te vertrouwen op de ondoorzichtige laadindicator van uw telefoon. Er zijn een paar verschillende manieren om dit te doen, sommige gratis en sommige vereisen specifieke hardware.

De eenvoudigste manier is om een app te gebruiken die je nauwkeurige informatie geeft over het opladen van de batterij. Accusatory en Ampere zijn populaire keuzes voor batterijmonitoring en geven de stroom en spanning van de batterij weer tijdens het opladen. Vermenigvuldig deze getallen gewoon met elkaar om het vermogen te krijgen. In ware is een nog betere keuze omdat deze automatisch de hoeveelheid stroom berekent. Geen van deze opties kent echter het maximale vermogen dat uw toestel aankan, of vermeldt het laadprotocol dat momenteel wordt gebruikt. Deze methoden zijn ook afhankelijk van het energieniveau dat door de software bij de batterij wordt gemeld, wat mogelijk niet 100% nauwkeurig is of niet precies overeenkomt met het vermogen dat het apparaat via de USB-C-poort bereikt.