Voor veel thuisbrouwers grenst het gebruik van vloeibaar moutextract om bier te brouwen aan heiligschennis. Voor liefhebbers van de kunst van het brouwen is de enige zelf bier brouwen manier om thuis te brouwen het pureren van de volle granen en door extract te gebruiken, brengt u uw waarden als thuisbrouwer in gevaar. Maar laten we eerlijk zijn, het brouwen van extracten is waar velen van ons onze tanden bij het brouwen snijden, dus misschien is het onverstandig om te kritisch te zijn. Op het eerste gezicht heeft het een goed gemaakt extract een aantal enorme voordelen ten opzichte van het pureren van volledige granen en dat is waar ik in dit artikel naar zou willen kijken.

Wat is moutextract?

Het eenvoudigste antwoord is dat vloeibaar moutextract geconcentreerd brouwerswort is. Wort is de naam die brouwers geven aan de suikerachtige vloeistof die wordt gefermenteerd om bier te produceren. Producenten van vloeibaar extract zullen doorgaans op precies dezelfde manier pureren als een brouwer, waarbij dezelfde grondstoffen, apparatuur en processen worden gebruikt, het enige verschil is dat een extractproducent in plaats van het wort te nemen en het te fermenteren, zoals een brouwer zou doen, het wort door vacuümverdamping. Het resultaat is dat wort van 20% vaste stof en 80% water wordt geconcentreerd tot 80% vaste stof en 20% water. Dit geeft een zeer stroperig vloeibaar product dat kan worden verpakt om thuis te brouwen. In wezen zijn veel extractproducenten op zich commerciële brouwers, dus het wort wordt op de gebruikelijke manier gebrouwen en gehopt, maar in plaats van het gekoelde wort naar de fermentatiehal te leiden, wordt het in plaats daarvan verdampt.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van extract om te brouwen?

Omdat vloeibaar extract een geconcentreerde versie van brouwerswort is, hoeft de beginnende thuisbrouwer alleen maar water en gist toe te voegen en hun eerste brouwsel is onderweg. Het brouwen van extracten is dus een uitstekende instap in de fascinerende hobby van thuisbrouwen. Er is geen technische brouwervaring vereist, maar het brouwen van extracten kan worden ontwikkeld en complexer worden naarmate de vaardigheden en het vertrouwen van de thuisbrouwer verbeteren.

Er is zeer weinig apparatuur nodig, dus de opstartkosten zijn minimaal. In wezen heb je een emmer nodig voor de fermentatie, enkele flessen, doppen en een kurkapparaat en je kunt aan de slag. Vergelijk dit met het pureren van volle granen en je begrijpt de aantrekkingskracht.

Voor mij is het belangrijkste voordeel van extractbrouwen echter een van de tijd. Het klinkt misschien lui om het te zeggen, maar soms wil ik een goed bier brouwen dat niet veel tijd kost. Extract brouwen geeft je dat. Geloof me als ik zeg dat je in minder dan 30 minuten een zelfgebrouwen extract in de vergister kunt krijgen en gist kunt toevoegen. Dat kun je niet verslaan met het pureren van de granen en de resultaten zijn vaak net zo goed.

Wat zijn de nadelen?

Het belangrijkste nadeel van het gebruik van extractkits is dat je geen of beperkte controle hebt over het bier dat je produceert. In wezen zal je bier altijd de interpretatie zijn van iemand anders van een bepaalde bierstijl. Als we dieper naar dat argument kijken, kunnen we zien dat je niet alleen vastzit aan de interpretatie van een bier door iemand anders, maar ook vastzit aan slechte brouwpraktijken die de extractproducent hanteert. Voordat ik in de problemen kom met de producenten van zelfgebrouwen extract, zeg ik niet dat ze willens en wetens een brouwersextract van slechte kwaliteit gaan produceren, maar enkele van de veelvoorkomende fouten die verband houden met extract, zoals vastzittende fermentaties, wazig bier, kleur variabiliteit kan een gevolg zijn van de grondstoffen en processen die ze gebruiken. In de afgelopen jaren zijn de kits voor thuisbrouwsels echter aanzienlijk verbeterd, ik geloof dat dit hand in hand is gegaan met de groei in de sector van het ambachtelijk brouwen. Omdat de ambachtelijke brouwerijsector is gegroeid en steeds innovatiever is geworden, hebben de producenten van zelfgebrouwen extracten gereageerd. Dit heeft geleid tot de groei van zelfgebrouwen kits die gelicentieerde versies zijn van ambachtelijk gebrouwen bieren zoals de Woodfordes, Milestone en St Peters reeks homebrew kits. Deze ontwikkeling heeft ertoe geleid dat de kwaliteit van het extract aanzienlijk is verbeterd, aangezien er niet veel ambachtelijke brouwers zijn die thuisbrouwpakketten van slechte kwaliteit willen die de reputatie van hun biermerken schaden. De kits die de naam dragen van een commerciële brouwer zoals Woodfordes of St Peters, ondergaan een streng testproces voordat de brouwer de kit op de markt mag verkopen. Verder zijn er een aantal zeer interessante kits op de markt waarmee u aan het recept kunt sleutelen, zodat u de kit naar uw eigen smaak kunt aanpassen. Deze kits worden geleverd met het basismoutextract, gekleurde mout en hoppellets.

Tot slot zijn hier enkele eenvoudige tips voor het brouwen van extracten.

Noteer altijd het batchnummer van het uittreksel dat u gebruikt. Als u problemen ondervindt, is het batchnummer van cruciaal belang wanneer u correspondeert met de fabrikant.

Voeg niet alleen het watervolume toe dat in de instructies wordt gesuggereerd. Over het algemeen moet het zelfgebrouwen extract een brix van 80 hebben, maar kan ergens tussen 79,5 en 81 brix zijn. Dus hetzelfde volume water toevoegen aan een extract van 79,5 of 81 brix geeft een heel ander begingewicht. Voeg in plaats daarvan een deel van het voorgestelde watervolume toe en meet vervolgens de gra