Met het steeds toenemende aantal digitale foto’s en video’s dat tegenwoordig wordt opgenomen, hebben velen van ons ervaring opgedaan met het inlijsten en fotograferen van media. De sprong naar meeslepende 360 graden videos brengt echter een geheel nieuwe reeks mogelijkheden, uitdagingen en dingen om in gedachten te houden.

Probeer bij het plannen van je shoot de persoon die de ervaring bekijkt de leiding te laten hebben over waar ze heen gaan. Gebruik hotspots om te “teleporteren” rond een gebied of tussen scènes in een “first-person”-perspectief. Elke ontkoppeling tussen de bewegingen van de camera en de eigen lichaamsbewegingen van de kijker kan op zijn best desoriënterend zijn en in het slechtste geval misselijkmakend. Ik denk dat we allemaal genoeg YouTube-video’s van oma in een achtbaan in VR hebben gezien om te weten dat camerabewegingen problematisch kunnen zijn in een meeslepende situatie.

Een onderwerp in een standaardfoto kadreren is eenvoudig, kijk naar het onderwerp in het scherm of de zoeker, pas je afstand of zoom aan en je bent klaar om te gaan. Met een 360-camera heb je over het algemeen niet de luxe van een zoeker, en als je het beeld op het scherm van je telefoon hebt, is het moeilijk om echt te weten hoe het uiteindelijke beeld eruit zal zien, omdat het bolvormige beeld plat is uitgerekt en rechthoekig op het scherm.

Over het algemeen moet de camera ongeveer 1 tot 5 voet verwijderd zijn van het hoofdonderwerp, omdat dit voldoende prominentie in de opname zou moeten geven zonder het onaangenaam dichtbij te maken. Diezelfde ervaring die je krijgt als iemand “in je persoonlijke ruimte” is, is gemakkelijk te bereiken, en over het algemeen niet wat je wilt, in VR. Omgekeerd vervagen objecten die te ver van de camera verwijderd zijn snel uit het zicht, dus als detail belangrijk is, moet het dichtbij zijn.

Vaak gebruik je voor standaardfotografie extra verlichting of een flitser om een gebied te verlichten dat geen goed natuurlijk licht heeft. Met 360 kun je geen extra zichtbare lichten toevoegen, omdat ze ook in de scène zullen zijn, en je zult uiteindelijk iedereen verblinden die terugkijkt naar de lichten om hen heen.

Leg je bronmateriaal altijd vast in 4K-resolutie of hoger. Onthoud dat de 4K-resolutie is verdeeld over meerdere lenzen en verspreid over 360 graden, dus 4K-afbeeldingen en -video geven je alleen HD op elk halfrond. Als de resulterende video te groot is of te veel bandbreedte vereist (zie de compressiesectie hieronder!), kun je de resolutie altijd verlagen naar HD als het onderwerp het niet nodig heeft, maar je kunt niet de andere kant op.

Compressie is een van de meest kritische stappen bij het produceren van VR-content. 4K-video kan ongelooflijk grote bestanden genereren die moeilijk zijn om mee te werken op uw lokale computer, laat staan ​​die via internet kunnen worden gestreamd of naar een telefoon kunnen worden overgebracht.